Igone de Jongh
Prima ballerina Igone de Jongh zette in oktober 2019 een punt achter haar 24-jarige carrière bij Het Nationale Ballet, om een nieuwe start te maken als zelfstandig danseres. Sindsdien reist ze langs de Nederlandse theaters met haar eigen dansvoorstellingen, waaronder Zin in Liefde (2022), Beauty Persists (2023-2024) en Renaissance (2024-2026) en een reeks masterclasses (2024-2026).

Igone de Jongh (1979) werd opgeleid aan de Nationale Balletacademie en The Royal Ballet School in Londen en doorliep daarna in zeven jaar tijd alle rangen bij Het Nationale Ballet; als 24-jarige promoveerde ze tot eerste soliste. In 2003 won ze de Alexandra Radiusprijs voor meest onderscheidende danseres van Het Nationale Ballet. In 2016 won ze de Gouden Zwaan voor haar grote bijdrage aan de Nederlandse dans, en werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Igone staat bekend om haar bijzondere uitvoeringen van het klassieke balletrepertoire en als muze van choreograaf Hans van Manen. Ze is Neerlands bekendste ballerina van haar generatie en danste vele hoofdrollen bij het Nationale Ballet, waaronder Julia (Romeo en Julia), Odette/Odile (Het Zwanenmeer), Giselle (Giselle) en Aurora (Doornroosje). Ze nam afscheid bij Het Nationale Ballet met haar favoriete rol, die van Julia.
Na 24 jaar geschitterd te hebben op de gerenommeerde balletpodia, besloot Igone met haar eerste eigen voorstelling “I” naar het publiek in het land toe te reizen. Na het succes van “I” volgden de voorstellingen Zin in Liefde, Beauty Persists en Renaissance. In 2022 en 2023 organiseerde ze tevens haar eigen balletgala in Koninklijk Theater Carré, met daarin gastoptredens van onder meer Chantal Janzen, Wende Snijders, Alex Klaasen en Frederique Spigt.
In 2015 maakte ook de Nederlandse tv-kijker kennis met Igone, als jurylid in de tv-show Dance Dance Dance. Dit programma is uiteindelijk vijf seizoenen te zien geweest, voor het laatst in 2019.
In mei 2022 richtte Igone samen met Senf Theaterpartners The United Ukrainian Ballet Foundation op, voor gevluchte Oekraïense dansers. Deze stichting is opgericht ter bescherming, ondersteuning en het zichtbaar maken van de Oekraïense dans- en balletcultuur, die sinds de Russische inval sterk onder druk is komen te staan.
In november 2020 verscheen het boek Igone - De Biografie van Marcel Langedijk, uitgegeven door Spectrum.